понеділок, 7 липня 2014 р.

Семінар Марії Чумарної

Засновник авторської українознавчої школи у Львові, відома письменниця і дослідниця української звичаєвої культури Марія Чумарна подала систему вивільнення творчих і вольових якостей дитини, майстер-класи по розкриттю творчого потенціалу батьків та дітей


РОЗВИТОК І ЗДОРОВ’Я ДИТИНИ У ВІДКРИТОМУ ПРОСТОРІ
Семінар проводився упродовж двох днів з 10 до 15 години за сучасною міжнародною технологією «Відкритий простір».
Найактивнішу участь в розробці теми брали самі учасники, тому вільна атмосфера спілкування упродовж всієї роботи створила можливість жваво обговорювати всі аспекти програми, дискутувати у своїх групах, а на кінець дня кожна група створила своєрідний «протокол» своєї роботи у письмовій формі зі схемами, малюнками і т.ін. 

ЯК ЦЕ БУЛО

1 день
1. Знайомство учасників. Кожен пробує розповісти про себе не як про людину, що займається тією чи іншою справою, не про свої професії та обов’язки, а про те, чим намагається стати в самому собі. Без розкриття власного світу людина не здатна збагнути, якою мірою вона має право втручатися в життя інших людей, найперше – дітей. Створення власного словесного портрета.

2. Перегляд відеоролика про мікрокосмос людського тіла.
3. Актуалізація найважливіших аспектів проблеми. Кожен з учасників «вихоплює» найважливіші саме для себе думки, питання, теми.
4. Активні учасники семінару записують на дошці свої власні теми для роботи у групах. Інші учасники, які не виявляють бажання працювати самостійно, обирають свою групу і записуються в неї.

5. Вільний простір передбачає можливість тим, хто не визначився з певною темою, переходити від групи до групи, брати участь в дискусії, вносити свої пропозиції. Керівник групи веде «протокол» і впорядковує думки учасників.
6. Робота завершується чітко за планом, недопрацьовані ідеї учасники обмірковують вдома, в дискусії з членами своєї сімї і наступного дня доповнюють за бажанням «протокол».
7. Майстер-клас Марії Чумарної «Урок внутрішнього бачення»: створення образів внутрішнього світу із закритими очима.
В роботі семінару беруть участь дорослі разом з і дітьми. Участь дітей створює ширше коло для дискусії, урізноманітнює форми роботи.
2 день
1. Представлення керівниками груп своїх протоколів, обговорення.
2. Колективне створення картини «Здоров”я»
3. Продовження роботи в групах
4. Сімейна казкотерапія. Створення індивідуальної казки на тему «Куди заблукало щастя»
5. Колективна гра «Знайди мене серцем»
6. Літературний майстер-клас від Марії Чумарної
7. Підсумки роботи

Немає коментарів:

Дописати коментар